Agenda optredens


jan
6
zo
Schipbreuk
jan 6 @ 12:00 – 13:15

Schipbreuk. (muzikaal verhaal (vrij naar Paul Biegel) vol interactieve liedjes waar de kinderen in mee kunnen doen.
Mijn vader vertelt:
Mijn tante Fie is een echte avonturier en houdt van zingen.
Zij heeft een zeilboot. Mijn zus en ik mogen een keer een dagje met haar mee de Zuiderzee op.
Maar een onverwacht hevige orkaan doet de reis heel anders (af)lopen dan ooit de bedoeling was.
voor kinderen van 6 tot 12 jaar.
Verteller Piet Paree.
Zang en muziek: Frank Edam, André Visser, Marjolein Dekker, Kees Fit en Julia van de Brink

jan
26
za
De terugkeer van de kanaalgraver
jan 26 @ 14:00 – 15:00

Bij deze voorstelling kruip ik in de huid van een kanaalgraver die, zoals zo velen toen, onder erbarmelijke omstandigheden met schep en kruiwagen lange dagen en vele jaren heeft gegraven voor de aanleg van het Noordzeekanaal tussen 1865 en 1876.
Frank Edam kleedt deze voorstelling met muziek en zang verder aan door met zijn kanaalgraverslied een eigen deel van dit verhaal te vertellen.
Tekst kanaalgraver: Piet Paree
Tekst en muziek kanaalgraverslied: Frank Edam.

feb
7
do
In vuur en vlam; besloten voorstelling
feb 7 @ 15:30 – 17:00

In het kader van 100 jaar Hoogovens (2018) breng ik als verhalenverteller samen met de muzikanten Frank Edam en Huub van der Laan het enerverende levensverhaal van Henri Wenckebach, waarbij de verteller in de huid kruipt van deze pionier zonder wie de Hoogovens er niet geweest waren. Verhaaltekst: Piet Paree Liedteksten (waaronder bewerkingen), zang en muziek: Frank Edam Contrabas: Huub van der Laan

feb
10
zo
De vloek van Brederode
feb 10 @ 15:00 – 16:30

Yolanthe Cornelisse en Piet Paree op het Brederode Verhalenfestival.

De vloek van Brederode.
De prachtige Ruïne van Brederode in Santpoort Zuid was ooit een indrukwekkend kasteel, gebouwd rond 1300. De bouwer, Willem, Heer van Brederode (de tweede) heeft zijn kasteel nooit mogen zien. Het kasteel is vele malen geheel, dan wel gedeeltelijk verwoest. Kortom, welke vloek rust er op deze plek?
In de muzikale voorstelling ‘De vloek van Brederode’ vertellen, zingen en spelen Verteller Piet Paree en harpiste Yolanthe Cornelisse het verhaal van Kromme Stien, een kruidenvrouw, die de strijd aangaat met Willem van Brederode. Willem heeft namelijk van graaf Floris V de opdracht gekregen een kasteel te bouwen precies op de plek waar Stien woont. De plek, waar nu de Ruïne van Brederode staat. Dit door Piet Paree geschreven en tot theatervoorstelling bewerkte verhaal is opgehangen aan historische gegevens rond Willem en de Ruïne van Brederode. Tekstschrijver en verteller: Piet Paree, Muziek ballade en zang: Yolanthe Cornelisse
Voor de pauze vertellen en demonstreren twee meesters in het middeleeuwse wapen, Piet Groot uit Schermerhorn en Rob Kortekaas uit Santpoort Zuid hoe en waarmee men in de middeleeuwen een geschil beslechtte. De demonstratie wordt gedaan aan de hand van een wapenrek gevuld vol middeleeuwse wapens. Van stok tot kanon, van goedendag tot hellebaard. Ook de langere afstandswapens worden niet vergeten in dit verhaal.
Beide heren zijn lid van de re-enactment vereniging ‘De Compagnie van Brederode’. Piet Groot is daarvan de voorzitter. Rob Kortekaas is tevens beheerder van de Ruïne van Brederode in Santpoort Zuid. Zij zijn met de Compagnie bij meerdere evenementen in binnen en buitenland aanwezig. Tevens doen zij aan schooleducatie met diverse ambachten uit deze roerige tijden.

mrt
17
zo
In vuur en vlam; besloten voorstelling
mrt 17 @ 15:30 – 17:00

In het kader van 100 jaar Hoogovens (2018) breng ik als verhalenverteller samen met de muzikanten Frank Edam en Huub van der Laan het enerverende levensverhaal van Henri Wenckebach, waarbij de verteller in de huid kruipt van deze pionier zonder wie de Hoogovens er niet geweest waren.
Verhaaltekst: Piet Paree
Liedteksten (waaronder bewerkingen), zang en muziek: Frank Edam
Contrabas: Huub van der Laan

mrt
23
za
De terugkeer van de kanaalgraver
mrt 23 @ 16:00

Bij deze voorstelling kruip ik in de huid van een kanaalgraver die, zoals zo velen toen, onder erbarmelijke omstandigheden met schep en kruiwagen lange dagen en vele jaren heeft gegraven voor de aanleg van het Noordzeekanaal tussen 1865 en 1876.
Frank Edam kleedt deze voorstelling met muziek en zang verder aan door met zijn kanaalgraverslied een eigen deel van dit verhaal te vertellen.
Tekst kanaalgraver: Piet Paree
Tekst en muziek kanaalgraverslied: Frank Edam.

apr
2
di
De Val en De Bekentenis
apr 2 @ 14:00 – 15:30

De Val (± 45 min.)
Ze leven zo in harmonie met elkaar en de natuur, waar komt dan toch die intense droefheid vandaan?
Het verhaal, waarin een schrijver vertelt over een wel heel bijzondere ontmoeting. Een ontmoeting die hem met het haast ongelooflijke levensverhaal van oud-studiegenoot Oosterhuis confronteert. Oosterhuis, de immer briljante student, afstandelijk en arrogant, hoewel…… De uitersten kunnen haast niet groter zijn. Een levensverhaal dat een bizarre wending krijgt tijdens zijn laatste wetenschappelijke reis door de binnenlanden van India als hij letterlijk een ander leven in dondert. Op een dag werd hij daar getroffen door het ondenkbare.
De Bekentenis (± 20 min.)
Een humoristisch en bijzonder verhaal over een toevallige ontmoeting in de trein, een ontmoeting van de ik-figuur met zichzelf. Of is het toch een ander, zijn evenbeeld dan? ‘Nu ik het monopolie op mijn uiterlijk ben verloren, heb ik er geen bezwaar meer tegen om mij innerlijk bloot te geven.’ Maar hoe bloot?
Beide verhalen over onvrede en verlangen, over liefde en schuld?

Nadere informatie volgt.

apr
5
vr
De terugkeer van de kanaalgraver (besloten)
apr 5 @ 20:00 – 21:00

Bij dit verhaal kruip ik in de huid van een kanaalgraver die vertelt onder welke mensonterende omstandigheden hij 150 jaar geleden meegegraven heeft aan het Noordzeekanaal. Frank Edam zingt en speelt door dit verhaal een prachtig lied dat het geheel aanvult.

apr
7
zo
Sijmen Schelvis (besloten voorstelling)
apr 7 @ 13:00

Bijdrage aan het afscheidsfeest van de muziekkamer Edam.
Met harpiste Yolanthe Cornelisse vertel ik het verhaal van ‘De droom van Sijmen Schelvis’ .
De sullige visser Sijmen Schelvis krijgt op een nacht een droom die zijn leven totaal verandert.

apr
22
ma
Natuurverhalen in Thijsse’s Hof
apr 22 @ 11:00 – 16:00

Tijdens de jaarlijkse Stinzenplantendag van het IVN Zuid Kennemerland in het Thijsse’s Hof in Bloemendaal vertel ik de hele dag door natuurverhalen voor jong en oud.

apr
25
do
De Terugkeer van de kanaalgraver en In vuur en vlam (besloten voorstelling)
apr 25 @ 14:00 – 15:30

In de huid van Hoogovenpionier Henri Wenckebach onthult verteller/speler Piet Paree welke dramatische strijd Wenckebach heeft moeten strijden om uiteindelijk zijn plan, een eigen Nederlandse Hoogoven- en staalindustrie, te realiseren op de plek waar honderd jaar geleden nog de rustieke Breesaap lag. Al was dit gebied inmiddels wel doorsneden door het nieuwe Noordzeekanaal.Door dit alles heen speelt de invloed op dit proces van de Eerste Wereldoorlog die op dat moment woedde in de rest van Europa.Maar zonder Noordzeekanaal waren er geen Hoogovens hier.Daarom speelt daaraan voorafgaand de eveneens muzikale vertelvoorstelling ‘De terugkeer van een kanaalgraver’, waarin een kanaalgraver zelf vertelt in welke mensonterende omstandigheden hij 150 jaar geleden heeft moeten graven aan het Noordzeekanaal en zich daarbij tevens verwondert over de enorme ontwikkelingen die zich hebben afgespeeld in die 150 jaar dankzij ‘zijn kanaal’.De beide voorstellingen zijn doorspekt met muziek, gezongen en begeleid door Frank Edam op gitaar en accordeon en Huub van der laan op contrabas en worden gecompleteerd met prachtige liederen, geschreven en gecomponeerd door o.a. Frank Edam.

 

mei
11
za
De Schat van de Spanjaardsberg.
mei 11 @ 20:00 – 22:00

Dit jaar staat het jaarlijkse Kennemer Verhalenfestival in het teken van het jaar 1573. Het jaar waarin Haarlem na een belegering wordt ingenomen door de Spanjaarden.
In dat kader brengen Yolanthe Cornelisse en ik de nieuwe muzikale vertelvoorstelling ‘De schat van de Spanjaardsberg’. In dit op een oude legende gebaseerde verhaal speelt de Ruïne van Brederode, waarin Spanjaarden gelegerd liggen, een belangrijke rol. Het is een dramatische liefdesgeschiedenis rond het verzet tegen de Spanjaarden.

 

mei
12
zo
Natuurverhalen tijdens de regionale vogeldag Kennemerland
mei 12 @ 11:30 – 15:30

In het kader van de nationale vogeldag, georganiseerd door IVN Zuid Kennemerland, vertel ik bij het Fort Benoorden Spaarndam de hele dag door natuurverhalen. Verder zijn de hele dag lezingen en rondleidingen rond het Landje van Gruijters aldaar.
Toegang naar het Fort en het Landje van Gruijters ligt aan de westkant van Spaarndam vlak voor de bebouwing.

mei
26
zo
Kennemer Verhalenfestival Assumburg Heemskerk
mei 26 @ 14:00 – 16:00

In het kader van het jaarlijkse Kennemer Verhalenfestival in de tuin van kasteel Assumburg brengen harpiste Yolanthe Cornelisse en ik een drietal muzikale verhalen. De verhalen staan deze  keer in het teken van de grote fototentoonstelling ‘Wonderland’, die ISOO Beverwijk daar in de tuin van Assumburg heeft georganiseerd. Een tentoonstelling met als thema  de bedreigde natuur, haar potentie en veerkracht. Zie www.isoo.nu/wonderland
De bekende muziekgroep Onstuimig Schuim zal tussendoor extra muzikale invulling verzorgen.

aug
5
ma
Kleine Raaf (besloten)
aug 5 @ 19:00 – 19:30

Voor grootouders en kleinkinderen vertel ik in het Nivonhuis De Banjaert in Wijk aan Zee het interactieve verhaal Kleine Raaf.
Hoe een dappere indianenjongen op pad gaat om de rivier te redden.

aug
10
za
Verhalen van de zee
aug 10 @ 12:00 – aug 11 @ 16:00

In het kader van het jaarlijkse Maritiem festival brengen zanger accordeonist André Visser en ik muzikale verhalen in het Openlucht Zuiderzeemuseum in Enkhuizen in het Dijkmagazijn, verhalen van de zee voor jong en oud.

aug
24
za
Duinfestival Heemskerk
aug 24 @ 15:30 – 22:00

Harpiste Yolanthe Cornelisse en ik brengen ik in het kader van het Duinfestival het korte muzikaal humoristisch en interactief verhaal De steenhouwer, gebaseerd op en bewerkt naar een oud Japans verhaal.  Voor aanmelden en informatie over het festival zie www.duinfestivalheemskerk.nl.

 

aug
27
di
De terugkeer van de kanaalgraver en In vuur en vlam (besloten)
aug 27 @ 14:00 – 17:00

In de huid van Hoogovenpionier Henri Wenckebach onthult verteller/speler Piet Paree welke dramatische strijd Wenckebach heeft moeten strijden om uiteindelijk zijn plan, een eigen Nederlandse Hoogoven- en staalindustrie, te realiseren op de plek waar honderd jaar geleden nog de rustieke Breesaap lag. Al was dit gebied inmiddels wel doorsneden door het nieuwe Noordzeekanaal.Door dit alles heen speelt de invloed op dit proces van de Eerste Wereldoorlog die op dat moment woedde in de rest van Europa.Maar zonder Noordzeekanaal waren er geen Hoogovens hier.Daarom speelt daaraan voorafgaand de eveneens muzikale vertelvoorstelling ‘De terugkeer van een kanaalgraver’, waarin een kanaalgraver zelf vertelt in welke mensonterende omstandigheden hij 150 jaar geleden heeft moeten graven aan het Noordzeekanaal en zich daarbij tevens verwondert over de enorme ontwikkelingen die zich hebben afgespeeld in die 150 jaar dankzij ‘zijn kanaal’.De beide voorstellingen zijn doorspekt met muziek, gezongen en begeleid door Frank Edam op gitaar en accordeon (en Huub van der laan op contrabas) en worden gecompleteerd met prachtige liederen, geschreven en gecomponeerd door o.a. Frank Edam.

sep
8
zo
Besloten voorstelling
sep 8 @ 15:15 – 16:15

 Harpiste Yolanthe Cornelisse en ik brengen ik in een besloten voorstelling in kasteel Marquette in Heemsker het korte muzikaal humoristisch en interactief verhaal De steenhouwer, gebaseerd op en bewerkt naar een oud Japans verhaal.  En het verhaal van Godfried Bomans De Bramenplukker. Beide door ons bewerkte verhalen zijn doorspekt met muziek en zang.

 

sep
29
zo
De terugkeer van de kanaalgraver (besloten voorstelling)
sep 29 @ 15:00 – 15:30

In een besloten voorstelling brengen muziaknt en zanger Frank Edam en ik de muzikale vertelvoorstelling ‘De terugkeer van de kanaalgraver’.

okt
3
do
De terugkeer van de kanaalgraver en In vuur en vlam (besloten)
okt 3 @ 20:00 – 21:30

In de huid van Hoogovenpionier Henri Wenckebach onthult verteller/speler Piet Paree welke dramatische strijd Wenckebach heeft moeten strijden om uiteindelijk zijn plan, een eigen Nederlandse Hoogoven- en staalindustrie, te realiseren op de plek waar honderd jaar geleden nog de rustieke Breesaap lag. Al was dit gebied inmiddels wel doorsneden door het nieuwe Noordzeekanaal.Door dit alles heen speelt de invloed op dit proces van de Eerste Wereldoorlog die op dat moment woedde in de rest van Europa.Maar zonder Noordzeekanaal waren er geen Hoogovens hier.Daarom speelt daaraan voorafgaand de eveneens muzikale vertelvoorstelling ‘De terugkeer van een kanaalgraver’, waarin een kanaalgraver zelf vertelt in welke mensonterende omstandigheden hij 150 jaar geleden heeft moeten graven aan het Noordzeekanaal en zich daarbij tevens verwondert over de enorme ontwikkelingen die zich hebben afgespeeld in die 150 jaar dankzij ‘zijn kanaal’.De beide voorstellingen zijn doorspekt met muziek, gezongen en begeleid door Frank Edam op gitaar en accordeon (en Huub van der laan op contrabas) en worden gecompleteerd met prachtige liederen, geschreven en gecomponeerd door o.a. Frank Edam.

okt
6
zo
Paddenstoelendag Elswoud
okt 6 @ 11:00 – 16:00

Tijdens de paddenstoelendag in Elswoud, vol excursies voor jong en oud en andere activiteiten, vertel ik paddenstoelenverhalen voor jong en oud, neem iedereen mee in de verbeelding.

okt
9
wo
Besloten voorstelling. De vloek van Brederode
okt 9 @ 18:00 – 21:00

Voor Probus speel, zing en vertel ik de muzikale vertelvoorstelling
De Vloek van Brederode.
Het verhaal van Kromme Stien, een kruidenvrouw, die de strijd aangaat met Willem van Brederode. Willem heeft namelijk van graaf Floris V de opdracht gehad een kasteel te bouwen precies op de plek waar Stien woont. De plek waar nu de Ruïne van Brederode staat.
Maar dan kent Willem van Brederode Stien nog niet …….
Dit door mijzelf geschreven en tot muzikale vertelvoorstelling bewerkte verhaal is opgehangen aan historische gegevens rond Willem van Brederode en de huidige Ruïne van Brederode.

okt
26
za
Nacht van de nachtverhaal
okt 26 @ 20:00 – 22:00

Ervaar de duisternis van de nacht.
Natuurmonumenten organiseert op de avond van De Nacht van de Nacht op 26 oktober een wandeling door de donkere duinen naar Het Zwanenwater.
Tijdens de wandeling wordt de deelnemer op enkele plaatsen verrast met een gedicht of verhaal waarin de duisternis van de nacht  een belangrijke rol speelt.
Aanmelden verplicht.
Kosten zie website Natuurmonumentenhttps://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/zwanenwater/agenda/nacht-van-de-nacht-het-zwanenwater#2019-10-26T20:00

okt
29
di
De terugkeer van de kanaalgraver en In vuur en vlam (besloten)
okt 29 @ 10:00 – 11:30

In de huid van Hoogovenpionier Henri Wenckebach onthult verteller/speler Piet Paree welke dramatische strijd Wenckebach heeft moeten strijden om uiteindelijk zijn plan, een eigen Nederlandse Hoogoven- en staalindustrie, te realiseren op de plek waar honderd jaar geleden nog de rustieke Breesaap lag. Al was dit gebied inmiddels wel doorsneden door het nieuwe Noordzeekanaal.Door dit alles heen speelt de invloed op dit proces van de Eerste Wereldoorlog die op dat moment woedde in de rest van Europa.Maar zonder Noordzeekanaal waren er geen Hoogovens hier.Daarom speelt daaraan voorafgaand de eveneens muzikale vertelvoorstelling ‘De terugkeer van een kanaalgraver’, waarin een kanaalgraver zelf vertelt in welke mensonterende omstandigheden hij 150 jaar geleden heeft moeten graven aan het Noordzeekanaal en zich daarbij tevens verwondert over de enorme ontwikkelingen die zich hebben afgespeeld in die 150 jaar dankzij ‘zijn kanaal’.De beide voorstellingen zijn doorspekt met muziek, gezongen en begeleid door Frank Edam op gitaar en accordeon (en Huub van der laan op contrabas) en worden gecompleteerd met prachtige liederen, geschreven en gecomponeerd door o.a. Frank Edam.

nov
13
wo
Siegfried, Odetta en het Zwanenmeer (besloten schoolvoorstelling)
nov 13 @ 09:45 – 12:00

Carmen

Samen met symfonieorkest Divertimento uit Heemskerk speel en vertel ik in november en in het voorjaar op diverse scholen in de IJmond het verhaal van Siegfried, Odetta en het Zwanenmeer.

nov
20
wo
Siegfried, Odetta en het Zwanenmeer (besloten schoolvoorstelling)
nov 20 @ 09:45 – 12:00

Carmen

Samen met symfonieorkest Divertimento uit Heemskerk speel en vertel ik in november en in het voorjaar op diverse scholen in de IJmond het verhaal van Siegfried, Odetta en het Zwanenmeer.

jan
26
zo
De terugkeer van de kanaalgraver en In vuur en vlam. (open locatie)
jan 26 @ 15:00 – 16:30

In de huid van Hoogovenpionier Henri Wenckebach onthult verteller/speler Piet Paree welke dramatische strijd Wenckebach heeft moeten strijden om uiteindelijk zijn plan, een eigen Nederlandse Hoogoven- en staalindustrie, te realiseren op de plek waar honderd jaar geleden nog de rustieke Breesaap lag. Al was dit gebied inmiddels wel doorsneden door het nieuwe Noordzeekanaal.Door dit alles heen speelt de invloed op dit proces van de Eerste Wereldoorlog die op dat moment woedde in de rest van Europa.Maar zonder Noordzeekanaal waren er geen Hoogovens hier.Daarom speelt daaraan voorafgaand de eveneens muzikale vertelvoorstelling ‘De terugkeer van een kanaalgraver’, waarin een kanaalgraver zelf vertelt in welke mensonterende omstandigheden hij 150 jaar geleden heeft moeten graven aan het Noordzeekanaal en zich daarbij tevens verwondert over de enorme ontwikkelingen die zich hebben afgespeeld in die 150 jaar dankzij ‘zijn kanaal’.De beide voorstellingen zijn doorspekt met muziek, gezongen en begeleid door Frank Edam op gitaar en accordeon (en Huub van der laan op contrabas) en worden gecompleteerd met prachtige liederen, geschreven en gecomponeerd door o.a. Frank Edam.
Reserveren aan te raden: info@devertelschuur.nl

jan
30
do
De terugkeer van de kanaalgraver en In vuur en vlam. (open locatie)
jan 30 @ 20:00 – 21:30

In de huid van Hoogovenpionier Henri Wenckebach onthult verteller/speler Piet Paree welke dramatische strijd Wenckebach heeft moeten strijden om uiteindelijk zijn plan, een eigen Nederlandse Hoogoven- en staalindustrie, te realiseren op de plek waar honderd jaar geleden nog de rustieke Breesaap lag. Al was dit gebied inmiddels wel doorsneden door het nieuwe Noordzeekanaal.Door dit alles heen speelt de invloed op dit proces van de Eerste Wereldoorlog die op dat moment woedde in de rest van Europa.Maar zonder Noordzeekanaal waren er geen Hoogovens hier.Daarom speelt daaraan voorafgaand de eveneens muzikale vertelvoorstelling ‘De terugkeer van een kanaalgraver’, waarin een kanaalgraver zelf vertelt in welke mensonterende omstandigheden hij 150 jaar geleden heeft moeten graven aan het Noordzeekanaal en zich daarbij tevens verwondert over de enorme ontwikkelingen die zich hebben afgespeeld in die 150 jaar dankzij ‘zijn kanaal’.De beide voorstellingen zijn doorspekt met muziek, gezongen en begeleid door Frank Edam op gitaar en accordeon (en Huub van der laan op contrabas) en worden gecompleteerd met prachtige liederen, geschreven en gecomponeerd door o.a. Frank Edam.

feb
9
zo
Gluren bij de buren Haarlem
feb 9 @ 13:30 – 17:00

Om 13.30 uur, 15.00 uur en 16.30 uur breng ik in het woonhuis aan de Pijnboomstraat 129 samen met harpiste Yolanthe Cornelisse korte humoristische romantische en vooral ook muzikale levensverhalen.
Het door ons bewerkte verhaal van de bekende schrijver Godfried Bomans: De oude bramenplukker en een oud Japans verhaal: De Steenhouwer.
Met name in dit laatste verhaal is er ook een actieve muzikale rol voor het publiek.

mrt
1
zo
Verlangen naar Brederode – Verzen van de vrouwe
mrt 1 @ 12:00 – 13:00

Als openingsconcert van het nieuwe seizoen van de Ruïne van Brederode spelen harpiste Yolanthe Cornelisse en ik een poëtisch harpconcert onder de pakkende titel: Verlangen naar Brederode, Versen van de Vrouwe. Een poëtisch concert, geheel geïnspireerd op de Ruïne van Brederode.
Yolanthe Cornelisse componeerde een 9-tal muziekstukken met de volgende pakkende titels:
Bruggen over – Terug in de Tijd
Ronde Toren – Gevangen in het Verleden
Eenzaam Zonder Liefde – Tedere Herinnering
Daar Straalt Goud – de Gele Muurbloem
Extase – Dansen op de Muur is Verboden
Rode Leeuw op Gele Vaandel – Trots op de Toren
Opgehangen aan een Touw – de Weersteen
Droom Zoet – Onder de Lindeboom
Er Fladdert wat – Vleermuizen bij Volle Maan
Lees vooral ook de rode letters van boven naar beneden.
Piet Paree heeft bij al deze composities poëtische teksten gemaakt.

mrt
10
di
De Val (besloten voorstelling)
mrt 10 @ 14:00 – 15:00

Tijdens de oecumenische ouderendag speel en vertel ik samen met harpiste Yolanthe Cornelisse de  muzikale vertelvoorstellingverhaal: ‘De val’, een door Henk Hoeben bewerkte verhaal van Belcampo.
Vervolgens het door ons mij verhaal De bramenplukker van Godfried Bomans.

apr
1
wo
Siegfried, Odetta en het Zwanenmeer (besloten schoolvoorstelling) afgelast wegens corona
apr 1 @ 09:45 – 12:00

 

Samen met symfonieorkest Divertimento uit Heemskerk speel en vertel ik in november en in het voorjaar op diverse scholen in de IJmond het verhaal van Siegfried, Odetta en het Zwanenmeer.

apr
8
wo
Siegfried, Odetta en het Zwanenmeer (besloten schoolvoorstelling) afgelast wegens corona
apr 8 @ 09:45 – 12:00

Samen met symfonieorkest Divertimento uit Heemskerk speel en vertel ik in november en in het voorjaar op diverse scholen in de IJmond het verhaal van Siegfried, Odetta en het Zwanenmeer.

apr
12
zo
lenteverhalen tijdens Stinzenplantendag (afgelast wegens corona)
apr 12 @ 12:00 – 16:00

Tijdens de Stinzenplantendag in Thijsse’s Hof in Bloemendaal vertel ik lenteverhalen voor jong en oud.
Er zijn die dag ook doorlopende excursies door natuurgidsen van het IVN Zuid Kennemrland voor kinderen en volwassenen door Thijsse’s Hof.

apr
15
wo
Siegfried, Odetta en het Zwanenmeer (besloten schoolvoorstelling) afgelast wegens corona
apr 15 @ 09:45 – 12:00

Samen met symfonieorkest Divertimento uit Heemskerk speel en vertel ik in november en in het voorjaar op diverse scholen in de IJmond het verhaal van Siegfried, Odetta en het Zwanenmeer.

apr
17
vr
De terugkeer van de kanaalgraver en In vuur en vlam (besloten) afgelast wegens corona
apr 17 @ 14:00 – 15:30

In de huid van Hoogovenpionier Henri Wenckebach onthult verteller/speler Piet Paree welke dramatische strijd Wenckebach heeft moeten strijden om uiteindelijk zijn plan, een eigen Nederlandse Hoogoven- en staalindustrie, te realiseren op de plek waar honderd jaar geleden nog de rustieke Breesaap lag. Al was dit gebied inmiddels wel doorsneden door het nieuwe Noordzeekanaal.Door dit alles heen speelt de invloed op dit proces van de Eerste Wereldoorlog die op dat moment woedde in de rest van Europa.Maar zonder Noordzeekanaal waren er geen Hoogovens hier.Daarom speelt daaraan voorafgaand de eveneens muzikale vertelvoorstelling ‘De terugkeer van een kanaalgraver’, waarin een kanaalgraver zelf vertelt in welke mensonterende omstandigheden hij 150 jaar geleden heeft moeten graven aan het Noordzeekanaal en zich daarbij tevens verwondert over de enorme ontwikkelingen die zich hebben afgespeeld in die 150 jaar dankzij ‘zijn kanaal’.De beide voorstellingen zijn doorspekt met muziek, gezongen en begeleid door Frank Edam op gitaar en accordeon (en Huub van der laan op contrabas) en worden gecompleteerd met prachtige liederen, geschreven en gecomponeerd door o.a. Frank Edam.

apr
19
zo
Vogelverhalen tijdens de regionale vogeldag (afgelast wegens corona)
apr 19 @ 12:00 – 16:00

Tijdens de regionale vogeldag rond Het landje van Gruijters bij het Ford Benoorden Spaarndam vertel ik vogelverhalen. De gehel dag zijn er excursies rond het landje van Gruijters. In het ford is een prachtige tentoonstelling met vogels als thema.

mei
3
zo
75 jaar bevrijding (afgelast wegens corona)
mei 3 @ 00:00 – mei 5 @ 12:00

Op 3, 4 en 5 mei speel/vertel ik samen met muzikanten en zangers een voorstelling in het kader van 75 jaar vrijheid. De voorstelling is op dit moment in ontwikkeling. Nadere informatie volgt.

mei
27
wo
Siegfried, Odetta en het Zwanenmeer (besloten schoolvoorstelling) afgelast wegens corona
mei 27 @ 09:45 – 12:00

Samen met symfonieorkest Divertimento uit Heemskerk speel en vertel ik in november en in het voorjaar op diverse scholen in de IJmond het verhaal van Siegfried, Odetta en het Zwanenmeer.

mei
31
zo
Verhalenfestival Yimbamba in de Ruïne van Brederode (afgelast wegens corona)
mei 31 @ 13:00 – 22:00

’s Middags voor gezinnen en ’s avonds voor volwassenen. Info volgt.

jun
13
za
Dijkeinde 1916 (afgelast wegens corona)
jun 13 @ 13:00 – jun 14 @ 16:30

In het Zuidezeemuseum vertellen en spelen componist en muzikant Frank Edam en ik de muzikale vertelvoorstelling
Dijkeinde 1916 (30 min.) speelt zich af bij de familie Groot, woonachtig in een boerderij aan het Dijkeinde in Zuiderwoude. Zij ervaren de stormramp van januari 1916 in Waterland aan den lijve.
Ik kruip hierbij in de huid van Bas Groot die het verhaal vele malen van zijn opa, een begenadigd verteller, heeft gehoord.
Frank Edam heeft speciaal voor deze voorstelling enkele indrukwekkende liederen geschreven, die deze dramatische gebeurtenis van de nacht van 13 op 14 januari 1916 in een groter geheel zetten, waarbij de Franks accordeonspel en enkele klankeffecten het geheel compleet maken.
Tekst, gebaseerd op vele ooggetuigenverslagen: Piet Paree
Tekst liederen en muziek: Frank Edam

jul
4
za
Een zee vol verhalen (afgelast wegens corona)
jul 4 @ 19:00 – 21:00

Samen met muzikant/zanger André Visser speel en vertel ik op speciale openingsavonden van het Zuiderzeemuseum rond het thema ‘Verhalen van de Zuiderzee’ beeldende verhalen over de Zuiderzee.

jul
7
di
Muzikale zeeverhalen (besloten) (afgelast wegens corona)
jul 7 @ 14:00 – 15:30

Samen met zanger/accordeonist André Visser uit Enkhuizen speel en vertel ik voor een groep ouderen muzikale zeeverhalen.

jul
11
za
Een zee vol verhalen (afgelast wegens corona)
jul 11 @ 19:00 – 21:00

Samen met muzikant/zanger André Visser speel en vertel ik op speciale openingsavonden van het Zuiderzeemuseum rond het thema ‘Verhalen van de Zuiderzee’ beeldende verhalen over de Zuiderzee.

aug
22
za
Duinfestival Heemskerk (afgelast wegens corona)
aug 22 @ 09:05 – 10:05

Samen met muzikant/componist en liedschrijver Frank Edam zing en vertel ik een verhaal ergens in de duinen bij Heemskerk als onderdeel van het Duinfestival Heemskerk. Nadere info volgt.

okt
3
za
Ze heet Hana
okt 3 @ 14:00 – 15:00

75 jaar vrijheid.  Dan komt het er toch nog van. Op zaterdag 3 oktober om 14.00 uur spelen Frank en ik een try-out van de nieuwe door ons gemaakte muzikale vertelvoorstelling:
‘Ze heet Hana’ Op weg naar de vrijheid.
Daar waar het boek ‘Vluchteling’ van Alan Gratz eindigt begint dit verhaal.

Dit verhaal heb ik geschreven in het kader van ’75 jaar Vrijheid’ en stond reeds enkele keren gepland rond 5 mei, wat allemaal om de bij ons allen bekende reden niet door kon gaan. Frank Edam heeft er prachtige 2-stemmige liederen bij geschreven. In deze muzikale vertelvoorstelling vallen in het voorjaar van 2017 de vluchtdrama’s samen van een Joods gezin dat in 1940 uit Duitsland vlucht en het Syrische gezin Bishara enkele jaren geleden uit de Syrische stad Aleppo.
het ook voor hen Bevrijdingsdag zijn?

Plaats: Ruïne van Brederode, Santpoort Zuid
Tijd: 14.00 uur
Duur: 45 minuten
Reserveren verplicht via: www.ruinevanbrederode.nl
Reserveer gewoon als bezoeker een van de volgende tijdsloten: 13.00 uur of 13.30 uur. De voorstelling wordt namelijk niet speciaal aangekondigd op de website. voor 13.00 uur betekent niet dat jet dan al om 13.00 uur moet zijn. Heeft met het coronareserveringssysteem te maken.
Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Vol is vol.
Vrijwillige bijdrage in de hoed na afloop voor Vluchtelingenwerk Nederland.
De voorstelling wordt gespeeld buiten op de binnenplaats. Houd daarbij dus rekening met de kleding.

 

Ze heet Hana
okt 3 @ 14:00 – 15:00

75 jaar vrijheid.  Dan komt het er toch nog van. Op zaterdag 3 oktober om 14.00 uur spelen Frank en ik een try-out van de nieuwe door ons gemaakte muzikale vertelvoorstelling:
‘Ze heet Hana’ Op weg naar de vrijheid.
Daar waar het boek ‘Vluchteling’ van Alan Gratz eindigt begint dit verhaal.

Dit verhaal heb ik geschreven in het kader van ’75 jaar Vrijheid’ en stond reeds enkele keren gepland rond 5 mei, wat allemaal om de bij ons allen bekende reden niet door kon gaan. Frank Edam heeft er prachtige 2-stemmige liederen bij geschreven. In deze muzikale vertelvoorstelling vallen in het voorjaar van 2017 de vluchtdrama’s samen van een Joods gezin dat in 1940 uit Duitsland vlucht en het Syrische gezin Bishara enkele jaren geleden uit de Syrische stad Aleppo.
het ook voor hen Bevrijdingsdag zijn?

Plaats: Ruïne van Brederode, Santpoort Zuid
Tijd: 14.00 uur
Duur: 45 minuten
Reserveren verplicht via: www.ruinevanbrederode.nl
Reserveer gewoon als bezoeker een van de volgende tijdsloten: 13.00 uur of 13.30 uur. De voorstelling wordt namelijk niet speciaal aangekondigd op de website. voor 13.00 uur betekent niet dat jet dan al om 13.00 uur moet zijn. Heeft met het coronareserveringssysteem te maken.
Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Vol is vol.
Vrijwillige bijdrage in de hoed na afloop voor Vluchtelingenwerk Nederland.
De voorstelling wordt gespeeld buiten op de binnenplaats. Houd daarbij dus rekening met de kleding.

 

dec
20
zo
Muzikale Kerst vertelvoorstelling
dec 20 @ 15:00 – 16:00

Samen met harpiste Yolanthe Cornelisse speel, zing en vertel ik in het prachtige muziektempeltje Het Mosterdzaadje in Santpoort Noord een beeldend en muzikaal kerstverhaal voor het hele gezin.
DE BELOFTE VAN DE HARPSPELER.
De koningin van Nordanië is zoals elk jaar een paar weken voor kerst jarig.
Maar vorig jaar vroeg ze wel een heel bijzonder cadeau, dat haar man, de koning van Nordanië voor een nogal grote uitdaging stelde.
Reserveren verplicht: www.mosterdzaadje.nl.
Beperkt aantal plaatsen.

jan
28
do
Ze heet Hana
jan 28 @ 20:00 – 21:00

75 jaar vrijheid. 

‘Ze heet Hana’ Op weg naar de vrijheid.
Daar waar het boek ‘Vluchteling’ van Alan Gratz eindigt, begint dit verhaal.

Dit verhaal heb ik geschreven in het kader van ’75 jaar Vrijheid’ en stond reeds enkele keren gepland rond 5 mei, wat allemaal om de bij ons allen bekende reden niet door kon gaan. Frank Edam heeft er prachtige 2-stemmige liederen bij geschreven. In deze muzikale vertelvoorstelling vallen in het voorjaar van 2017 de vluchtdrama’s samen van een Joods gezin dat in 1940 uit Duitsland vlucht en het Syrische gezin Bishara enkele jaren geleden uit de Syrische stad Aleppo.
Zal het ook voor hen Bevrijdingsdag zijn?
Verhaaltekst, verteller en zang: Piet Paree
Liedteksten, composities en zang: Frank Edam

Plaats: Buurthuis Het Terras, Santpoort Noord
Tijd: info volgt
Duur: 45 minuten
Reserveren verplicht
Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Vol is vol.
Vrijwillige bijdrage in de hoed na afloop voor Vluchtelingenwerk Nederland.
De voorstelling wordt gespeeld buiten op de binnenplaats. Houd daarbij dus rekening met de kleding.

 

jun
18
vr
Uit het leven van een schelpenvisser (besloten)
jun 18 @ 08:30 – 14:00

In het kader van het project De weg van de schelpen spelen Frank Edam en ik voor diverse basisschoolgroepen verscheidene  malen de muzikale vertelvoorstelling:
‘Uit het leven van een schelpenvisser’.
Gelardeerd met door Frank Edam geschreven liederen kruip ik in de huid van schelpenvisser Frans Zonneveld, die de hardheid van zijn bestaan aan de luisteraar voorlegt.

jul
3
za
Uit het leven van een schelpenvisser
jul 3 @ 13:00 – 17:00

In het kader van de Schelpenmiddag in Bakkum spelen Frank Edam en ik verscheidene  malen de muzikale vertelvoorstelling:
‘Uit het leven van een schelpenvisser’.
Gelardeerd met door Frank Edam geschreven liederen kruip ik in de huid van schelpenvisser Frans Zonneveld,
die de hardheid van zijn bestaan aan de luisteraar voorlegt.

aug
8
zo
Anna. Het leven van een eendagsvlieg
aug 8 @ 14:00 – 16:30

In het kader van het Bomansjaar in Bloemendaal en de daaraan gekoppelde insectenspeurtocht in het Thijsses Hof vertel ik tussen 14.00 uur en 16.30 uur verscheidene malen het korte verhaal ‘Anna’ van Godfried Bomans. Het leven van een eendagsvlieg.

 

aug
11
wo
Verhalen rond de zee (besloten)
aug 11 @ 15:00 – 16:30

Voor een besloten gezelschap speel en zing ik, samen met muzikante Marian Nesse in De Evelaer in Heemskerk een muzikale vertelvoorstelling vol verhalen rondom de zee.

aug
14
za
Maritiem weekend in het Zuiderzee Museum in Enkhuizen
aug 14 @ 11:00 – aug 15 @ 16:30

In verband met het Maritieme Weekend  in het openluchtmuseum van het ZZM in Enkhuizen vertel ik samen met muzikante Marian Nesse de hele dag romantische, spannende en humoristische verhalen van de zee voor jong en oud.

 

aug
22
zo
Anna. Het leven van een eendagsvlieg
aug 22 @ 14:00 – 16:30

In het kader van het Bomansjaar in Bloemendaal en de daaraan gekoppelde insectenspeurtocht in het Thijsses Hof vertel ik tussen 14.00 uur en 16.30 uur verscheidene malen het korte verhaal ‘Anna’ van Godfried Bomans. Het leven van een eendagsvlieg.

aug
29
zo
Anna. Het leven van een eendagsvlieg
aug 29 @ 13:30 – 14:00

In het kader van het Bomansjaar in Bloemendaal en de daaraan gekoppelde Bomans Schaaktoernooi in het Ons Dorpshuys in Bloemendaal vertel ik tussen 13.30 uur en 14.00 uur samen met harpiste Yolanthe Cornelisse het korte sprookje ‘Anna’ van Godfried Bomans. Het leven van een eendagsvlieg.

sep
26
zo
Uit het leven van een schelpenvisser
sep 26 @ 13:00 – 17:00

uit het leven van een schelpenvisser.

Muzikant Frank Edam en ik spelen en zingen in het kader van Rondje Wijk aan Zee rond de titel ‘vissers, vaarders en vierboet’ verscheidene malen de muzikale vertelvoorstelling:
‘Uit het leven van een schelpenvisser’.
Gelardeerd met door Frank Edam geschreven liederen kruip ik in de huid van schelpenvisser Frans Zonneveld, die de hardheid van zijn bestaan aan de luisteraar voorlegt.
12.00 uur, 13.30 uur (+15.00 uur optie)

Opening dag: 11.00 uur in de Dorpskerk. vol is vol.
Complete programma inclusief historische wandeling zie:
www.rondjewijkaanzee.nl onder rechter kolom programma 26 september.

okt
3
zo
Paddenstoelenverhalen (helaas afgelast wegens corona)
okt 3 @ 11:00 – 16:00

Tijdens de jaarlijkse paddenstoelendag van het IVN Zuid Kennemerland in Elswout in Overveen vertel ik regelmatig paddenstoelenverhalen.

Helaas vervallen door de coronamaatregelen de paddenstoelenverhalen.
De paddenstoelendag is dan alleen voor kinderen en hun ouders.