Agenda optredens


jan
6
zo
Schipbreuk
jan 6 @ 12:00 – 13:15

Schipbreuk. (muzikaal verhaal (vrij naar Paul Biegel) vol interactieve liedjes waar de kinderen in mee kunnen doen.
Mijn vader vertelt:
Mijn tante Fie is een echte avonturier en houdt van zingen.
Zij heeft een zeilboot. Mijn zus en ik mogen een keer een dagje met haar mee de Zuiderzee op.
Maar een onverwacht hevige orkaan doet de reis heel anders (af)lopen dan ooit de bedoeling was.
voor kinderen van 6 tot 12 jaar.
Verteller Piet Paree.
Zang en muziek: Frank Edam, André Visser, Marjolein Dekker, Kees Fit en Julia van de Brink

jan
26
za
De terugkeer van de kanaalgraver
jan 26 @ 14:00 – 15:00

Bij deze voorstelling kruip ik in de huid van een kanaalgraver die, zoals zo velen toen, onder erbarmelijke omstandigheden met schep en kruiwagen lange dagen en vele jaren heeft gegraven voor de aanleg van het Noordzeekanaal tussen 1865 en 1876.
Frank Edam kleedt deze voorstelling met muziek en zang verder aan door met zijn kanaalgraverslied een eigen deel van dit verhaal te vertellen.
Tekst kanaalgraver: Piet Paree
Tekst en muziek kanaalgraverslied: Frank Edam.

feb
7
do
In vuur en vlam; besloten voorstelling
feb 7 @ 15:30 – 17:00

In het kader van 100 jaar Hoogovens (2018) breng ik als verhalenverteller samen met de muzikanten Frank Edam en Huub van der Laan het enerverende levensverhaal van Henri Wenckebach, waarbij de verteller in de huid kruipt van deze pionier zonder wie de Hoogovens er niet geweest waren. Verhaaltekst: Piet Paree Liedteksten (waaronder bewerkingen), zang en muziek: Frank Edam Contrabas: Huub van der Laan

feb
10
zo
De vloek van Brederode
feb 10 @ 15:00 – 16:30

Yolanthe Cornelisse en Piet Paree op het Brederode Verhalenfestival.

De vloek van Brederode.
De prachtige Ruïne van Brederode in Santpoort Zuid was ooit een indrukwekkend kasteel, gebouwd rond 1300. De bouwer, Willem, Heer van Brederode (de tweede) heeft zijn kasteel nooit mogen zien. Het kasteel is vele malen geheel, dan wel gedeeltelijk verwoest. Kortom, welke vloek rust er op deze plek?
In de muzikale voorstelling ‘De vloek van Brederode’ vertellen, zingen en spelen Verteller Piet Paree en harpiste Yolanthe Cornelisse het verhaal van Kromme Stien, een kruidenvrouw, die de strijd aangaat met Willem van Brederode. Willem heeft namelijk van graaf Floris V de opdracht gekregen een kasteel te bouwen precies op de plek waar Stien woont. De plek, waar nu de Ruïne van Brederode staat. Dit door Piet Paree geschreven en tot theatervoorstelling bewerkte verhaal is opgehangen aan historische gegevens rond Willem en de Ruïne van Brederode. Tekstschrijver en verteller: Piet Paree, Muziek ballade en zang: Yolanthe Cornelisse
Voor de pauze vertellen en demonstreren twee meesters in het middeleeuwse wapen, Piet Groot uit Schermerhorn en Rob Kortekaas uit Santpoort Zuid hoe en waarmee men in de middeleeuwen een geschil beslechtte. De demonstratie wordt gedaan aan de hand van een wapenrek gevuld vol middeleeuwse wapens. Van stok tot kanon, van goedendag tot hellebaard. Ook de langere afstandswapens worden niet vergeten in dit verhaal.
Beide heren zijn lid van de re-enactment vereniging ‘De Compagnie van Brederode’. Piet Groot is daarvan de voorzitter. Rob Kortekaas is tevens beheerder van de Ruïne van Brederode in Santpoort Zuid. Zij zijn met de Compagnie bij meerdere evenementen in binnen en buitenland aanwezig. Tevens doen zij aan schooleducatie met diverse ambachten uit deze roerige tijden.

mrt
17
zo
In vuur en vlam; besloten voorstelling
mrt 17 @ 15:30 – 17:00

In het kader van 100 jaar Hoogovens (2018) breng ik als verhalenverteller samen met de muzikanten Frank Edam en Huub van der Laan het enerverende levensverhaal van Henri Wenckebach, waarbij de verteller in de huid kruipt van deze pionier zonder wie de Hoogovens er niet geweest waren.
Verhaaltekst: Piet Paree
Liedteksten (waaronder bewerkingen), zang en muziek: Frank Edam
Contrabas: Huub van der Laan

mrt
23
za
De terugkeer van de kanaalgraver
mrt 23 @ 16:00

Bij deze voorstelling kruip ik in de huid van een kanaalgraver die, zoals zo velen toen, onder erbarmelijke omstandigheden met schep en kruiwagen lange dagen en vele jaren heeft gegraven voor de aanleg van het Noordzeekanaal tussen 1865 en 1876.
Frank Edam kleedt deze voorstelling met muziek en zang verder aan door met zijn kanaalgraverslied een eigen deel van dit verhaal te vertellen.
Tekst kanaalgraver: Piet Paree
Tekst en muziek kanaalgraverslied: Frank Edam.

apr
2
di
De Val en De Bekentenis
apr 2 @ 14:00 – 15:30

De Val (± 45 min.)
Ze leven zo in harmonie met elkaar en de natuur, waar komt dan toch die intense droefheid vandaan?
Het verhaal, waarin een schrijver vertelt over een wel heel bijzondere ontmoeting. Een ontmoeting die hem met het haast ongelooflijke levensverhaal van oud-studiegenoot Oosterhuis confronteert. Oosterhuis, de immer briljante student, afstandelijk en arrogant, hoewel…… De uitersten kunnen haast niet groter zijn. Een levensverhaal dat een bizarre wending krijgt tijdens zijn laatste wetenschappelijke reis door de binnenlanden van India als hij letterlijk een ander leven in dondert. Op een dag werd hij daar getroffen door het ondenkbare.
De Bekentenis (± 20 min.)
Een humoristisch en bijzonder verhaal over een toevallige ontmoeting in de trein, een ontmoeting van de ik-figuur met zichzelf. Of is het toch een ander, zijn evenbeeld dan? ‘Nu ik het monopolie op mijn uiterlijk ben verloren, heb ik er geen bezwaar meer tegen om mij innerlijk bloot te geven.’ Maar hoe bloot?
Beide verhalen over onvrede en verlangen, over liefde en schuld?

Nadere informatie volgt.

apr
5
vr
De terugkeer van de kanaalgraver (besloten)
apr 5 @ 20:00 – 21:00

Bij dit verhaal kruip ik in de huid van een kanaalgraver die vertelt onder welke mensonterende omstandigheden hij 150 jaar geleden meegegraven heeft aan het Noordzeekanaal. Frank Edam zingt en speelt door dit verhaal een prachtig lied dat het geheel aanvult.

apr
7
zo
Sijmen Schelvis (besloten voorstelling)
apr 7 @ 13:00

Bijdrage aan het afscheidsfeest van de muziekkamer Edam.
Met harpiste Yolanthe Cornelisse vertel ik het verhaal van ‘De droom van Sijmen Schelvis’ .
De sullige visser Sijmen Schelvis krijgt op een nacht een droom die zijn leven totaal verandert.

apr
22
ma
Natuurverhalen in Thijsse’s Hof
apr 22 @ 11:00 – 16:00

Tijdens de jaarlijkse Stinzenplantendag van het IVN Zuid Kennemerland in het Thijsse’s Hof in Bloemendaal vertel ik de hele dag door natuurverhalen voor jong en oud.

apr
25
do
De Terugkeer van de kanaalgraver en In vuur en vlam (besloten voorstelling)
apr 25 @ 14:00 – 15:30

In de huid van Hoogovenpionier Henri Wenckebach onthult verteller/speler Piet Paree welke dramatische strijd Wenckebach heeft moeten strijden om uiteindelijk zijn plan, een eigen Nederlandse Hoogoven- en staalindustrie, te realiseren op de plek waar honderd jaar geleden nog de rustieke Breesaap lag. Al was dit gebied inmiddels wel doorsneden door het nieuwe Noordzeekanaal.Door dit alles heen speelt de invloed op dit proces van de Eerste Wereldoorlog die op dat moment woedde in de rest van Europa.Maar zonder Noordzeekanaal waren er geen Hoogovens hier.Daarom speelt daaraan voorafgaand de eveneens muzikale vertelvoorstelling ‘De terugkeer van een kanaalgraver’, waarin een kanaalgraver zelf vertelt in welke mensonterende omstandigheden hij 150 jaar geleden heeft moeten graven aan het Noordzeekanaal en zich daarbij tevens verwondert over de enorme ontwikkelingen die zich hebben afgespeeld in die 150 jaar dankzij ‘zijn kanaal’.De beide voorstellingen zijn doorspekt met muziek, gezongen en begeleid door Frank Edam op gitaar en accordeon en Huub van der laan op contrabas en worden gecompleteerd met prachtige liederen, geschreven en gecomponeerd door o.a. Frank Edam.

 

mei
11
za
De Schat van de Spanjaardsberg.
mei 11 @ 20:00 – 22:00

Dit jaar staat het jaarlijkse Kennemer Verhalenfestival in het teken van het jaar 1573. Het jaar waarin Haarlem na een belegering wordt ingenomen door de Spanjaarden.
In dat kader brengen Yolanthe Cornelisse en ik de nieuwe muzikale vertelvoorstelling ‘De schat van de Spanjaardsberg’. In dit op een oude legende gebaseerde verhaal speelt de Ruïne van Brederode, waarin Spanjaarden gelegerd liggen, een belangrijke rol. Het is een dramatische liefdesgeschiedenis rond het verzet tegen de Spanjaarden.

 

mei
12
zo
Natuurverhalen tijdens de regionale vogeldag Kennemerland
mei 12 @ 11:30 – 15:30

In het kader van de nationale vogeldag, georganiseerd door IVN Zuid Kennemerland, vertel ik bij het Fort Benoorden Spaarndam de hele dag door natuurverhalen. Verder zijn de hele dag lezingen en rondleidingen rond het Landje van Gruijters aldaar.
Toegang naar het Fort en het Landje van Gruijters ligt aan de westkant van Spaarndam vlak voor de bebouwing.

mei
26
zo
Kennemer Verhalenfestival Assumburg Heemskerk
mei 26 @ 14:00 – 16:00

In het kader van het jaarlijkse Kennemer Verhalenfestival in de tuin van kasteel Assumburg brengen harpiste Yolanthe Cornelisse en ik een drietal muzikale verhalen. De verhalen staan deze  keer in het teken van de grote fototentoonstelling ‘Wonderland’, die ISOO Beverwijk daar in de tuin van Assumburg heeft georganiseerd. Een tentoonstelling met als thema  de bedreigde natuur, haar potentie en veerkracht. Zie www.isoo.nu/wonderland
De bekende muziekgroep Onstuimig Schuim zal tussendoor extra muzikale invulling verzorgen.

aug
5
ma
Kleine Raaf (besloten)
aug 5 @ 19:00 – 19:30

Voor grootouders en kleinkinderen vertel ik in het Nivonhuis De Banjaert in Wijk aan Zee het interactieve verhaal Kleine Raaf.
Hoe een dappere indianenjongen op pad gaat om de rivier te redden.

aug
10
za
Verhalen van de zee
aug 10 @ 12:00 – aug 11 @ 16:00

In het kader van het jaarlijkse Maritiem festival brengen zanger accordeonist André Visser en ik muzikale verhalen in het Openlucht Zuiderzeemuseum in Enkhuizen in het Dijkmagazijn, verhalen van de zee voor jong en oud.

aug
24
za
Duinfestival Heemskerk
aug 24 @ 15:30 – 22:00

Harpiste Yolanthe Cornelisse en ik brengen ik in het kader van het Duinfestival het korte muzikaal humoristisch en interactief verhaal De steenhouwer, gebaseerd op en bewerkt naar een oud Japans verhaal.  Voor aanmelden en informatie over het festival zie www.duinfestivalheemskerk.nl.

 

aug
27
di
De terugkeer van de kanaalgraver en In vuur en vlam (besloten)
aug 27 @ 14:00 – 17:00

In de huid van Hoogovenpionier Henri Wenckebach onthult verteller/speler Piet Paree welke dramatische strijd Wenckebach heeft moeten strijden om uiteindelijk zijn plan, een eigen Nederlandse Hoogoven- en staalindustrie, te realiseren op de plek waar honderd jaar geleden nog de rustieke Breesaap lag. Al was dit gebied inmiddels wel doorsneden door het nieuwe Noordzeekanaal.Door dit alles heen speelt de invloed op dit proces van de Eerste Wereldoorlog die op dat moment woedde in de rest van Europa.Maar zonder Noordzeekanaal waren er geen Hoogovens hier.Daarom speelt daaraan voorafgaand de eveneens muzikale vertelvoorstelling ‘De terugkeer van een kanaalgraver’, waarin een kanaalgraver zelf vertelt in welke mensonterende omstandigheden hij 150 jaar geleden heeft moeten graven aan het Noordzeekanaal en zich daarbij tevens verwondert over de enorme ontwikkelingen die zich hebben afgespeeld in die 150 jaar dankzij ‘zijn kanaal’.De beide voorstellingen zijn doorspekt met muziek, gezongen en begeleid door Frank Edam op gitaar en accordeon (en Huub van der laan op contrabas) en worden gecompleteerd met prachtige liederen, geschreven en gecomponeerd door o.a. Frank Edam.

sep
8
zo
Besloten voorstelling
sep 8 @ 15:15 – 16:15

 Harpiste Yolanthe Cornelisse en ik brengen ik in een besloten voorstelling in kasteel Marquette in Heemsker het korte muzikaal humoristisch en interactief verhaal De steenhouwer, gebaseerd op en bewerkt naar een oud Japans verhaal.  En het verhaal van Godfried Bomans De Bramenplukker. Beide door ons bewerkte verhalen zijn doorspekt met muziek en zang.

 

sep
29
zo
De terugkeer van de kanaalgraver (besloten voorstelling)
sep 29 @ 15:00 – 15:30

In een besloten voorstelling brengen muziaknt en zanger Frank Edam en ik de muzikale vertelvoorstelling ‘De terugkeer van de kanaalgraver’.

okt
3
do
De terugkeer van de kanaalgraver en In vuur en vlam (besloten)
okt 3 @ 20:00 – 21:30

In de huid van Hoogovenpionier Henri Wenckebach onthult verteller/speler Piet Paree welke dramatische strijd Wenckebach heeft moeten strijden om uiteindelijk zijn plan, een eigen Nederlandse Hoogoven- en staalindustrie, te realiseren op de plek waar honderd jaar geleden nog de rustieke Breesaap lag. Al was dit gebied inmiddels wel doorsneden door het nieuwe Noordzeekanaal.Door dit alles heen speelt de invloed op dit proces van de Eerste Wereldoorlog die op dat moment woedde in de rest van Europa.Maar zonder Noordzeekanaal waren er geen Hoogovens hier.Daarom speelt daaraan voorafgaand de eveneens muzikale vertelvoorstelling ‘De terugkeer van een kanaalgraver’, waarin een kanaalgraver zelf vertelt in welke mensonterende omstandigheden hij 150 jaar geleden heeft moeten graven aan het Noordzeekanaal en zich daarbij tevens verwondert over de enorme ontwikkelingen die zich hebben afgespeeld in die 150 jaar dankzij ‘zijn kanaal’.De beide voorstellingen zijn doorspekt met muziek, gezongen en begeleid door Frank Edam op gitaar en accordeon (en Huub van der laan op contrabas) en worden gecompleteerd met prachtige liederen, geschreven en gecomponeerd door o.a. Frank Edam.

okt
6
zo
Paddenstoelendag Elswoud
okt 6 @ 11:00 – 16:00

Tijdens de paddenstoelendag in Elswoud, vol excursies voor jong en oud en andere activiteiten, vertel ik paddenstoelenverhalen voor jong en oud, neem iedereen mee in de verbeelding.

okt
9
wo
Besloten voorstelling. De vloek van Brederode
okt 9 @ 18:00 – 21:00

Voor Probus speel, zing en vertel ik de muzikale vertelvoorstelling
De Vloek van Brederode.
Het verhaal van Kromme Stien, een kruidenvrouw, die de strijd aangaat met Willem van Brederode. Willem heeft namelijk van graaf Floris V de opdracht gehad een kasteel te bouwen precies op de plek waar Stien woont. De plek waar nu de Ruïne van Brederode staat.
Maar dan kent Willem van Brederode Stien nog niet …….
Dit door mijzelf geschreven en tot muzikale vertelvoorstelling bewerkte verhaal is opgehangen aan historische gegevens rond Willem van Brederode en de huidige Ruïne van Brederode.