Repertoire


Verhalen van de Zee
Samen met accordeonist en zanger André Visser neem ik de toehoorder met diverse verhalen mee de (Zuider)zee op.
Met een klassieker als
De vrouwe van Stavoren
Maar ook met andere bewerkte dan wel zelf geschreven verhalen.

 

 

vloek300x225

De Vloek van Brederode  (45 min.)
In deze voorstelling vertel, zing en speel ik samen met De  Trawanten van Banjaert met hun middeleeuwse muziek en Yolanthe Cornelisse op haar harp het verhaal van Kromme Stien, een kruidenvrouw, die de strijd aangaat met Willem van Brederode. Willem heeft namelijk van graaf Floris V de opdracht gehad een kasteel wil bouwen precies op de plek waar Stien woont. De plek namelijk, waar nu de Ruïne van Brederode staat. Dit door mijzelf geschreven en tot theatervoorstelling bewerkte verhaal is opgehangen aan historische gegevens rond Willem van Brederode.
Verteller: Piet Paree,
Muziek ballade en harp: Yolanthe Cornelisse
Zang ballade: Yolanthe Cornelisse en Loes Meerdink
Middeleeuwse muziek: De Trawanten van Banjaert (Ed Sjoerdsma, Loes Meerdink en Carla Seelemeijer
Samenspel dialogen: Piet Paree en Carla Seelemeijer
Beelden en regie: Piet Paree

 

Dijkeinde 1916 (30 min.)
speelt zich af bij de familie Groot, woonachtig in een boerderij aan het Dijkeinde in Zuiderwoude. Zij ervaren de stormramp van januari 1916 in Waterland aan den lijve.
Ik kruip hierbij in de huid van Bas Groot die het verhaal vele malen van zijn opa, een begenadigd verteller, heeft gehoord.
Frank Edam heeft speciaal voor deze voorstelling enkele indrukwekkende liederen geschreven, die deze dramatische gebeurtenis van de nacht van 13 op 14 januari 1916 in een groter geheel zetten, waarbij de Franks accordeonspel en enkele klankeffecten het geheel compleet maken.
Tekst, gebaseerd op vele ooggetuigenverslagen: Piet Paree
Tekst liederen en muziek: Frank Edam

 

Havenfestival IJmuiden 2015

De terugkeer van de kanaalgraver (± 25 minuten)

Bij deze voorstelling kruip ik in de huid van een kanaalgraver die, zoals zo velen toen, onder erbarmelijke omstandigheden met schep en kruiwagen lange dagen en vele jaren heeft gegraven voor de aanleg van het Noordzeekanaal tussen 1865 en 1876.
Frank Edam kleedt deze voorstelling met muziek en zang verder aan door met zijn kanaalgraverslied een eigen deel van dit verhaal te vertellen.
Tekst kanaalgraver: Piet Paree
Tekst en muziek kanaalgraverslied: Frank Edam.

Gezelschap Sax & Zo300x225

Sax & zo

Een muzikale vertelvoorstelling rond het bizarre leven van de uitvinder van de Saxofoon, Adolphe Sax.
Al tijdens het leven van Sax werd duidelijk dat mensen van de saxofoon houden of het helemaal niets vinden. In de tijd van Sax spraken sommigen zelfs van ‘the devils horn’. Zo is het nog steeds. Feit is dat de saxofoon heel verschillende emoties kan oproepen, van vrolijk tot verdrietig, van strijdbaar tot melancholiek, van opgewonden tot meditatief. Al deze kleuren worden in de voorstelling opgenomen, zowel in de teksten als in de muziek. Het soms bizarre leven van Sax trekt tijdens de voorstelling aan de luisteraar voorbij, variërend tussen bloedserieus en humor. Tekst en muziek, zowel uit de tijd van Sax als eigentijds, wisselen elkaar voortdurend af, maar gaan soms ook samen op. De voorstelling is middag- / avondvullend, ongeveer 90 minuten.
Voor voorstellingsfragment zie Youtube

yolanthe en piet300x225

De Val (± 45 min.)
Het verhaal, waarin een schrijver vertelt over een wel heel bijzondere ontmoeting. Een ontmoeting die hem met het haast ongelooflijke levensverhaal van oud-studiegenoot Oosterhuis confronteert. Oosterhuis, de immer briljante student, afstandelijk en arrogant, hoewel…… De uitersten kunnen haast niet groter zijn. Een levensverhaal dat een bizarre wending krijgt tijdens zijn laatste wetenschappelijke reis door de binnenlanden van India als hij letterlijk een ander leven in dondert.‘Ze leven zo in harmonie met elkaar en de natuur, waar komt dan toch die intense droefheid vandaan,’ vraagt Oosterhuis zich af. Op een dag werd hij daar getroffen door het ondenkbare.
Een verhaal over liefde, schuld en verlangen.
Met medewerking van Yolanthe Cornelisse (harp).

Pietdeval300x225

De Bekentenis (± 20 min.)
Een humoristisch en bijzonder verhaal over een toevallige ontmoeting in de trein, een ontmoeting van de ik-figuur met zichzelf. Of is het toch een ander, zijn evenbeeld dan? ‘Nu ik het monopolie op mijn uiterlijk ben verloren, heb ik er geen bezwaar meer tegen om mij innerlijk bloot te geven.’
Maar hoe bloot?
Een verhaal over onvrede en verlangen!!!
Een verhaal over liefde en schuld???

met saxofoonkwartet Nova Zembla en pianiste Annet Wilschut300x225

In de tuin van de wilde dieren (Au Jardin des Bêtes Sauvages)

Samen met het ensemble Nova Zemblaplus neem ik in deze beeldende en poëtische, muzikale vertelvoorstelling de toeschouwer mee op reis door de dierenwereld tussen vlo en nijlpaard.
Naast grappige en humorvolle beesten, zoals pinguïns en aap zijn er ook spannende momenten met de krokodil en het hert.
De originele muziek voor saxofoonkwartet en piano werd door de componist Vellones uit het begin van de vorige eeuw verrijkt met de fantasierijke, maar helaas gedateerde teksten, die ik naar het hier en nu heb herschreven.

Geschikt vanaf 6/7 jaar. Duur 55 minuten.

Met medewerking van Saxofoonkwartet NOVA ZEMBLA en pianiste: Annet Wilschut


indiaanse verhalen met Wind van Zee300x225

Indiaanse verhalen

  • Kleine Raaf(± 30 min.)
  • Jongens Naam (± 30 min.)

Twee muzikale Indiaanse verhalen waarbij de muziek, gespeeld op zelfgemaakte instrumenten, zelf delen van het verhaal vertelt.
Met medewerking van Muzikanten Wind van Zee: Hans en Huub van der Laan

Repertoireliterair300x225

Literaire verhalen.
Literaire verhalen voor jong en oud, eventueel op thema of van bekende of minder bekende schrijvers , waaronder

  • Verhalen van Godfried Bomans, waarin de menselijke hebzucht of juist opofferingsgezindheid, de dood en/of natuur een belangrijke rol spelen.
  • Natuur- en andere verhalen van Paul Biegel
  • Absurde verhalen van Roald Dahl.