De vloek van Brederode


Wanneer:
10 februari 2019 @ 15:00 – 16:30
2019-02-10T15:00:00+01:00
2019-02-10T16:30:00+01:00
Waar:
Grote kerk Schermerhorn
Oosteinde 2 1636 XV Schermerhorn @grotekerkschermerhorn.nl

Yolanthe Cornelisse en Piet Paree op het Brederode Verhalenfestival.

De vloek van Brederode.
De prachtige Ruïne van Brederode in Santpoort Zuid was ooit een indrukwekkend kasteel, gebouwd rond 1300. De bouwer, Willem, Heer van Brederode (de tweede) heeft zijn kasteel nooit mogen zien. Het kasteel is vele malen geheel, dan wel gedeeltelijk verwoest. Kortom, welke vloek rust er op deze plek?
In de muzikale voorstelling ‘De vloek van Brederode’ vertellen, zingen en spelen Verteller Piet Paree en harpiste Yolanthe Cornelisse het verhaal van Kromme Stien, een kruidenvrouw, die de strijd aangaat met Willem van Brederode. Willem heeft namelijk van graaf Floris V de opdracht gekregen een kasteel te bouwen precies op de plek waar Stien woont. De plek, waar nu de Ruïne van Brederode staat. Dit door Piet Paree geschreven en tot theatervoorstelling bewerkte verhaal is opgehangen aan historische gegevens rond Willem en de Ruïne van Brederode. Tekstschrijver en verteller: Piet Paree, Muziek ballade en zang: Yolanthe Cornelisse
Voor de pauze vertellen en demonstreren twee meesters in het middeleeuwse wapen, Piet Groot uit Schermerhorn en Rob Kortekaas uit Santpoort Zuid hoe en waarmee men in de middeleeuwen een geschil beslechtte. De demonstratie wordt gedaan aan de hand van een wapenrek gevuld vol middeleeuwse wapens. Van stok tot kanon, van goedendag tot hellebaard. Ook de langere afstandswapens worden niet vergeten in dit verhaal.
Beide heren zijn lid van de re-enactment vereniging ‘De Compagnie van Brederode’. Piet Groot is daarvan de voorzitter. Rob Kortekaas is tevens beheerder van de Ruïne van Brederode in Santpoort Zuid. Zij zijn met de Compagnie bij meerdere evenementen in binnen en buitenland aanwezig. Tevens doen zij aan schooleducatie met diverse ambachten uit deze roerige tijden.